Ronilački izleti   Ronilački tečajevi   Krstarenja
Hrvatski
English
Deutsch
Italiano
Početna stranica
Novosti
Scuba centar
Ronilački izleti
Ronilački tečajevi
Krstarenja
Kontakt
O Pagu
  Fotogalerija
 
Ronjenje nije sport već oblik rekreacije iz kojeg su se razvili ronilački sportovi npr. brzinsko ronjenje, plivanje perajama, podvodni ribolov, podvodna orijentacija, podvodni hokej, podvodne vještine, podvodna fotografija itd.
 
O Pagu
Nalazimo se u gradu Pagu, na otoku Pagu, poznatom po solanama i ribarstvu.

Pag je gradić, od oko 3.000 stanovnika, nastao u doba renesanse, a gradili su ga dalmatinski majstori među kojima i čuveni Juraj Dalmatinac. Budući da se radi o planiranom gradu, sve se paške ulice stječu pod pravim kutem, a znamenita crkva i ostaci zidina i kula plijene pažnju posjetitelja.

Nekoć se davno u paškom zaljevu, u uvali Caska nasuprot grada Paga, nalazilo staro naselje koje su naseljavali Liburni, a bilo je poznato po proizvodnji nakita. Naselje je stradalo u potresu i danas je moguće, kada je more bistro, posebice za burovitih dana u svibnju i lipnju, nazrijeti u morskoj dubini ostatke potonulog grada, zidova kuća i vodovoda (akvedukta). Podmorje paških vrata koja su bila ulaz u ovaj grad bogato je ostacima keramike a ponajviše amfora iz toga doba.
Od ostalih zanimljivosti možemo spomenuti 15. meridijan koji dijeli otok na dva dijela. Samo mjesto (odmorište) je označeno pločom još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i do njega vodi cesta od glavne gradske plaže oko 6.000 m prema NW smjeru. Ovo je mjesto moguće posjetiti u organiziciji "Scuba centra Pag", ukoliko se priključite jednom od naših biciklističkih izleta. Bicikli koje imamo u ponudi poznate su svjetske marke "Giant" tj. svojom su izradom prilagođeni svim biciklistima od rekreativaca do profesionalaca. Osim ove biciklističke staze postoji još 15-tak uređenih staza od kojih dobar dio prolazi uz morsku obalu i u trenucima umora omogućuje zaustavljanje i kupanje u bistrom moru i među najljepšim pješčanim plažama na Jadranu. Po svome reljefu Pag nalikuje mjesečevoj površini ako ga promatrate iz zraka, međutim obilje vode na plažama i bogatstvo podmorja ugodno iznenađuje svakog pojedinca koji posjeti Pag. Pag je isto tako poznat po svojoj čipki koju izrađuju vrijedne čipkarice i svoje znanje prenose na nova pokoljenja. Uz čipku poznat je i paški sir koji je vrhunske kakvoće ponajprije zbog podneblja u kojem ovce žive i hrane koju uzimaju. To što ovce jedu je poznata ljekovita "Salvia officinalis" u našem jeziku poznata pod imenom kadulja, dok je pažani zovu "slavuja". A izvrstan okus sira rezultat je starog načina pripreme, rekli bismo ekološki opravdan, dakle potpuno prirodan i zdrav. Za svoj sir Pažani kažu i da je čak jedna vrsta afrodizijaka.
U Pagu imaju svoju autohtonu sortu grožđa i od nje prave vino Gegić i Žuticu, tako da ljubitelji dobrog vina mogu doći na svoje. U doba Austro-Ugarske postojao je Zakon koji je štitio domaće ribare koji su lovili koliko god žele, i to najviše poznatu plavu ribu skušu. Zakon je zanimljiv jer je zabranjivao prodaju te iste ribe van granica otoka i na taj način štitio riblji fond u cjelini. Danas je ta riba vrlo rijetka u Jadranu jer kasnije nije postojao sličan način zaštite, međutim lokalni ribari povremeno u svojim mrežama nabasaju na ovu delikatesnu ribu. Osim plave ribe koje ima u ovome akvatoriju, podmorje je bogato bijelom ribom ponajprije zubacima, oradama, lubenima, kovačima, grdobinama, hobotnicama i drugim ribljim vrstama koje plivaju u prekrasnim vrtovima crvenih gorgonija. Zaronite li s nama, uživat ćete u njihovom svijetu, a možete ih i fotografirati, a možete ih i okusiti u kvalitetnim restoranima i konobama. Svijet tišine i životni sklad čekaju na Vas. Ovdje nema tvornica koje bi zagadile podmorje, niti luka koje su pretrpane stranim i domaćim brodicama. Na svakoj plaži naći ćete privatnost, mir i opuštenost kakvu ste mogli samo sanjati.

Svi vi koji dođete u grad Pag osjetiti ćete prijateljsku dobrodošlicu domaćeg stanovništva te upoznati njihovu kulturu kroz pjesmu, ples i gastronomiju. Stoga, posjetite nas u Pagu i doživite nezaboravne trenutke kako na kopnu tako i pod morem.
Vama roniocima i vašoj obitelji djelatnici Scuba Centra Pag kao i gostoljubivi mještani ovog renesansnog grada žele ugodan odmor.

Trudit ćemo se ugoditi vašim željama na najbolji mogući način.

Za Vas organiziramo:
- izlete u prirodu
- picknik
- vožnju biciklima i skuterima
- ronjenje